MARS

Mars genellikle sahneye savaş tanrısı olarak çıkar. Bu doğru olmasına rağmen, insanı yanıltıcı da olabilir, çünkü genellikle disiplinli savaşçı Mars’ın bitirmesi gereken savaşı Venüs çıkartır. Vitrindeki elbiseyi Venüs beğenir, onu almaya Mars gider. Mars için çizilen tutkulu imaj iyi bir savaşçının göstergesi olamaz. O genellikle kılıç, kalkan kuşanmış, harekete geçmeye hazır küçük karanlık bir varlık olarak tasvir edilir. Bu noktada sembolün anlamını kavramayı öğrenmemiz gerekir. Güç, küçüklük ve koyu renk, kontrollü ve pasif dinamizmin göstergesidir. Kalkan direnmek, kılıç savunmak için vardır. Savunma bir savaşçının asıl varoluş nedenidir. Mars’ın bilgelik tanrıçası ile savaşındaki yenilgisi, rolünü yanlış oynadığını gösterir. Astrolojide “küçük zarar veren” olarak kabul edilen Mars’ın da diğer gezegenler gibi olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Bir insanda doğru karar verebilme ve disiplinle ilgilidir. Hediyesi cesarettir, ancak doğru bir neden için. Bir doğum haritasında kötü konumlanmış bir Mars çok fazla veya çok az kontrolü gösterir. Romalılar Mars’ı patronları olarak kabul etmişlerdi. (Mars ayrıca cerrahların patronudur.) İmparatorluklarının yükseliş ve düşüşü Mars’a özgü prensiplerin işleyişini çok iyi göstermektedir. Roma Mars’ın ilkelerini kollamayı bıraktığında çürüme başlamış, bunu da vahşet ve Mars’ın tüm olumsuz nitelikleri izlemiştir. Bir insanda Mars dönemi “adam olma” dönemidir.

Mars’la özdeşleştirilen tanrılar savaş, ölüm, fırtına, veba ve katliamın temsilcileri veya ejderhaların katilleridir.

ARES  Yunan savaş tanrısı, büyük Olimpus tanrılarından biri, Romalıların Mars’ıyla özdeş.

ATTİS-ADONİS  Küçük Asya’da Mars’a verilen isim. 

BELATUCADRUS  Roma Britanyasında tapılan bir tanrı. İngiltere’de bu tanrı için hazırlanmış sunaklar bulunmuş ve bazı sunaklarda Roma tanrısı Mars’la eş tutulduğu görülmüştür.

COCIDEUS (veya COCIDUS)  Roma Britanyasında Cumberland’deki sunaklar bu tanrı için hazırlanmış ve Mars’la eş tutulmuştur.

HERKÜL Güneş’in değil Mars’ın insanlaşmış halidir. Alfred J. Pearce The Text-Book of Astrology kitabında şöyle yazmaktadır, “Hyginus ‘üçüncü gezegenin, ötekilerin Herkül adını verdikleri, Mars’ olduğunu söyler. Macrobius ‘Maro derin çalışmaları olgunlaştıktan sonra Salii’yi Herkül’le ilişkilendirir, çünkü rahipler bu tanrıyı Mars’la bir kabul ediyorlardı’ der. Aynı şey Varo’nun ‘Diğer Herküller’ diye isimlemdirilen ‘Menippea’sında da doğrulanmaktadır. Burada Herkül hakkında uzun araştırmalardan sonra bu tanrının Mars olduğu ispatlanmıştır. Diğerlerinin Mars adını verdikleri yıldıza Kaldeliler Herkül demektedirler.”

INDRA  Yılanları ve ejderhaları öldürdüğü için  bazı otoriteler tarafından Hinduların Mars’a eşit tutulan tanrısı olduğu söylenmektedir.

MAMERS  Mars’ın Osk dilindeki (eski İtalyanca) adı.

MARS  Eski Roma savaş tanrısı. Başlangıçta Romalıların doğa tanrısıydı, mahsülün ve sığırların bekçisiydi, hastalık, fırtına ve kuraklık onun vesayeti altındaydı.

NERGAL Yıldızı Mars olan Sümer-Akad savaş ve avcılık tanrısı. Romalı Mars’la özdeş.

ODİN  Kuzey Avrupa’nın kudretli savaş, ölüm, esinlendirme ve zafer tanrısı.

TIWAZ  Mars’la bir tutulan Germen savaş tanrısı.

TYR  İskandinav savaş tanrısı.

WODAN (veya WOTAN)  Putperest Germenlerin taptığı, Romalı Mars’la ilişkilendirilen, savaş tanrısı.

ZALBAT  Fırat bölgesinde savaş tanrısı.

MARS’IN SEMBOLÜ

Bu sembolde bir daireden 45o açıyla sağa doğru çıkan bir ok görüyoruz. Eskiden Mars’ın sembolü Venüs sembolünün tam tersiydi https://www.astrolojidergisi.com/venusbutton_copy.jpg. Madde (haç) tin’in, sonsuzluğun (daire) üstünde duruyordu. Şimdiki sembolün grafik olarak Yunan savaş tanrısı Ares’in kalkanını ve mızrağını tariflediği söylenmektedir. Kendini ortaya koyan, maskülen Mars sembolünün ereksiyon halindeki erkek cinsel organını simgelediğini söylemek de olasıdır. Bu fallus simgesine eskiden yaygın biçimde doğada üretken gücün sembolü olarak tapılmaktaydı. Şimdi de tıpta ve biyolojide maskülen prensibi göstermek amacıyla kullanılmaktadır. Bu glif hem kadında hem erkekte bulunan ifadenin fiziksel ve duyusal fonksiyonunu sembolize etmektedir. Objektif ve bir hedefe doğru yönelmiştir. Enerji potansiyelini tanımlamaktadır.

MARS’IN TEMEL FONKSİYONU

Mars’ın temel fonksiyonu kendini ortaya koyma, kendini yansıtma ve enerjik duygusal aktivitedir. Objektif olarak çevreyi etkilemek veya yönetmek, veya organizmayı savunmak için enerjik ve aktif bir kendini ortaya koyma sistemi geliştirir.

Enerji merkezden dışa doğru yönelmiştir. Kendini ortaya koyma, inisiyatifi alma, girişimci olma ve yeni şeylere öncülük etme ihtiyacı söz konusudur. Her koşulda usta olma, egemen olma ve büyük güç sergileme eğilimi vardır. Her iki cinste de erkeksi dürtüyü temsil eder. Cinsel dürtüde temelde fiziksel arzuyu, duyusal  doyum tutkusunu, içe sızma, duygusal enerjiyi ve tohumu bırakma ihtiyacını gösterir. Bu fonksiyonla bağlantılı tüm dürtülere hisler eşlik etmektedir. His bedenin belirli bir hareket veya tepkiye hazırlanırken veya uyarılırken nasıl hissettiğidir. His bir deneyimle kişisel düzeyde haşır neşir olmaktır -bu ne kadar yakınsa, his de o kadar yoğundur.

Astroloji, Psikoloji ve 4 Element  kitabında Stephen Arroyo Mars’ın fonksiyonu ile ilgili olarak şu soruları soruyor:

Kendisini nasıl ortaya koyar?

İsteklerini nasıl ifade eder?

Mars’ın yapıcı özellikleri: Aktiflik, cesaret, maceracılık, öncülük, bağımsızlık, ahtiras, kararlılık, rekabetçilik, ikna edicilik, spontanlık, girişimcilik.

Mars’ın yıkıcı özellikleri: Saldırganlık, zorlamak, kabalık, dürtüsellik, sabırsızlık, düşüncesizlik, ben-merkezcilik, sonucu düşünmemek, kavgacılık, işbirliği yapmamak, hoşgörüsüzlük.

Geleneksel olarak Mars’la ilişkilendirilenler: Enerji, hareket, tutku, ateş, yanıklar, kesikler, savaş, vahşet, ısı, cinayet, makina, demir, çelik, alet kullanmak.

MARS ve BAĞLANTILARI

MESLEKLER: Ordu, polis teşkilatı, cerrah, doktor, dişçi, bileyicilik, kasap, tabakçı (hayvan postu, derisi), marangoz, demirci, hırdavatçı, demir-çelik sektörü, savaş malzemeleri üretimi, silah yapımcısı, makinist, teknisyen, makine tamircisi, itfaiyeci, hırdavat ticareti, hızar, atlet, boksör, güreşçi.

BİTKİLER: Aloe, Manisa lalesi, zambak, fesleğen, reyhan, şimşir, yaban gülü, katır tırnağı, kebere tomurcuğu, arnavut biberi, kahve, papatya, düğün çiçeği, tere, labada, efelek, sarımsak, zencefil, kantaron, alıç, ağıotu, baldıran, kendir, kenevir, çoban püskülü, çam, soğan, biber, nane, ananas, tütün. Tüm dikenli bitkiler, iğne yapraklı ağaçlar ve çalılar, fundalar.

RENKLER: Al, kırmızı, şarap rengi, koyu vişne; aynı zamanda koyu turuncu, pembe, kiraz kırmızısı, vişne, morumsu kırmızı, insanı harekete geçmeye yönelten tüm renkler.

METALLER, MİNERALLER: Demir; aynı zamanda arsenik, sülfür, antimon, kükürt, toprak boya.

DEĞERLİ TAŞLAR: Yakut, bazen pırlanta, kırmızı mercan, jasper, mıknatıs, kantaşı, çakmaktaşı.

HAYVANLAR: Ağaçkakan, kartal, karga, atmaca, şahin, doğan, panter, kaplan, kurt, akrep, örümcek, köpekbalığı; tüm zehirli yılan ve böcekler ile tüm avcı hayvan ve kuşlar.

TATLAR: (Sepharial’a göre) Yavan, tatsız, lezzetsiz ve kokusuz.

BİÇİMLER: (Sepharial’a göre) Sert açılar ve uçlar; sivri uçlu, maksatlı ve belirgin düz hatlar, çizgiler, doğrular.

HAFTANIN GÜNÜ: Salı. İngilizcesi Tuesday, Almancası Dienstag, İtalyancası Martedi, Fransızcası Mardi, Anglo–Sakson dilinde Tiwesdoeg (Tiw).

Hazırlayan: Barış İlhan

Kaynak:

Jeff Mayo, The Planets and Human Behavior

Warren Kenton, Astrology

Close