VENÜS

İlk sembollerde dünyanın birbirleriyle bağlantısız çeşitli yerlerinde gökyüzündeki cisimler, yani tanrılar kullanılıyordu. Babilliler için Nana Asurluların İştar’ı, Yunanlıların Afrodit’i ile eş anlamlıydı. Tüm bu arketipler, ya da fikirler arasındaki bağlantılar, güzelliği ve gidip gelmeleri ile dişi ve genç olarak benimsenen Venüs gezegenini anlatıyordu. Bu biraz yüzeysel bir bağlantı gibi görülebilir, ancak benzeşen evrensel prensiplere verilen psikolojik tepkileri anlatan arketipler yasasına uygun olarak Venüs dünyanın her köşesinde benzer özellikleri simgeliyordu.

Venüs’le özdeşleştirilen tanrısal nitelikler sevgi, güzellik, uçkuru gevşeklik ve verimliliktir.

AFRODİT  Yunanlıların sevgi, güzellik ve şehvet düşkünlüğü tanrıçası. Ona fahişeler adanırdı. Romalıların tanrıça Venüs‘ü ile özdeştir. Bir çok sevgilisinin arasında Savaş tanrısı Ares de bulunur. Afrodit sözü doğurmak, ortaya çıkarmak veya üretmek anlamına gelen fero‘dan türemiştir. Eros’un (Cupid) annesidir.

CYPRES veya KYPRİS  Kıbrıs’ın tanrıça patronu.

FREYJA İskandinav’ların güçlü bereket tanrıçası, Freyr’in (Ay-tanrı) kızkardeşi. Özellikle evlilik törenleri, erotik sevgi, kadınlara doğumda yardımcı olmakla ilgilenen bir kültün tanrıçası. Tüm bereket tanrıçalarında anne ve sevgili olmak üzere ikili bir yapı görülmektedir. 

FRİG veya FRİGG  Romalı Venüs‘le özdeşleştirilen eski İngiliz bereket tanrıçası. Hint-Avrupa kökenlerle bağlantılı olan Prij “sevgi” demektir. Eski Germen biçiminde, Frija, ismini haftanın altıncı gününe (friday) vermiştir. Wodan’ın (Mars) karısıdır. Bir Ana Tanrıçadır.

YÜCE ANNE KİBELE  Küçük Asya’da tapılan tanrıça. Venüs‘ün bir başka ismi.

İŞTAR Çeşitli isimleri olan Sümer-Akkad tanrıçası. Semitik Ashtoreth. Dişi görüntüye sahip Ay’ı temsil eden Yunanlı Astarte, orijinali Qarnaim, ancak İştar sonraları Venüs gezegeniyle özdeşleştirilmiştir. Bu İştar’ın iki yönü vardır. Birisi Savaş tanrıçası olan Sabah Yıldızıdır. Diğeri Sevgi tanrıçası olan Akşam Yıldızıdır. Venüs gezegeni Yunanlılar tarafından Afrodit’in Yıldızı olarak bilinen Hesper-Phospher’in adıyla çağırılırdı. Venüs gezegeni olarak İştar’ın bir diğer adı da Ninsianna‘ydı (Cennet-bahçesinin-lady’si). 

LÜCİFER veya PHOSPHORUSIşığı getiren, sabahları güneş doğmadan önce görünen Venüs gezegeninin Yunanca adı. Güneş battıktan sonraki adı da Hesperus, Vespergo, Vespser, Noctifer veya Nocturnus‘tur.

TURAN Afrodit ve Venüs’e karşılık gelen Etrüsk tanrısı.

VENÜS Orijinalinde Latin bahar tanrıçası. Roma tanrıçalarının en eskilerinden. Yunanlı Afrodit ile özdeşleştirildikten sonra kapsamı ve özellikleri genişlemiştir. Sevginin, tensel zevklerin, güzelliğin ve bereketin tanrıçasıdır.

VENÜS’ÜN SEMBOLÜ

Bu sembolde tin’i, sonsuzluğu (daire) maddeyi veya maddi koşulları temsil eden sembol olan haçın üstünde görüyoruz. Bu durumda madde daha önemsiz bir konumda bulunuyor. Ancak bunu Venüs’ün fonksiyonunun bütün bedensel arzuları ve maddi çekicilikleri bir kenara atmak şeklinde düşünmemeliyiz. Bu sembolü alıcı, feminen, kendine doğru çeken olarak kabul edebiliriz. Venüs bir şeyi beğendiğinde, o şeyi gidip alan Mars’tır.  

Biyoloji ve tıpta Venüs sembolü feminen’in sembolüdür.

Bu sembolün tanrıça Venüs’le ilişkilendirilen “kibir ve gösterişin aynası”nı temsil ettiği söylenmektedir. Ayna daire, aşağıdaki haç da aynanın sapıdır. Ayrıca Mısırlıların Ankh‘ı olduğu iddia ediilmektedir. 

VENÜS’ÜN TEMEL FONKSİYONU

Venüs’ün temel fonksiyonu diğer insanlarla ve çevreyle “birbirine bağlı” ilişkiler geliştirmektir. Bunun için ussal beceriler kanalıyla rasyonel bir yargılamanın aksine, duyguları değerlendirmek gerekir. Bu fonksiyon duygularla ve duyguların eksikliği ile ilintilidir. Sadece zihinsel ve entelektüel süreçleri ele almamak gerekir.

Venüs insanın kendisini diğer insanlarla ilişkilendirmesini; ilişki kurmasını, bağlanmasını, hatta bariz biçimde uyumsuz görünen temasları kurmasını simgeler. Davranışlarda işbirliğine yatkın modeller oluşturulur. Bağlılığın gereklerine göre, bilinçli veya bilinçsiz, amaç birliği, işbirliği, sempati ve empati geliştirilir. Karşıtlar biraraya getirilir. Denge, uyum ve ritim sağlanır.

Venüs daha ziyade içsel ve subjektif bir deneyimdir. Kendine çekme arzusunu ve gücünü simgeler. Her iki cinste de kadınsı dürtüyü temsil eder. Bu, cinsel bir ilişkinin fiziksel yönünden daha fazlası demektir. Karşıtları birleştirme isteği, sevmenin gücü, sıcaklık ihtiyacıdır. Yaratıcı dürtünün özündeki duygudur.

Şükran duyma ve şükran duyulma ihtiyacıdır. Bir şeyi veya bir insanı destekleme ihtiyacıdır. İnsanın kendisiyle çevresi arasındaki sürtüşmeyi ve uyumsuzluğu azaltma arzusudur. Doğadaki ve sanattaki güzelliğin, estetiğin keyfini çıkarma ihtiyacıdır.

Tüm bunların dışında Venüs’ün en temel fonksiyonu insanın iç dünyasındaki tanrılar (gezegenler, psikolojik fonksiyonlar) arasında barışı sağlamaktır. İnsan ancak onun sayesinde kendisiyle barışık olabilir. Ayrıca sevgiyi verme, sevgiyi alma ve kendimizi sevme kapasitemiz de Venüs’le simgelenir.

Astroloji, Psikoloji ve 4 Element kitabında Stephen Arroyo Venüs’ün fonksiyonu ile ilgili olarak şu soruları soruyor:

Kişi sevgisini nasıl ifade eder?

Takdir edildiğini nasıl hisseder?

Kendisini nasıl verir? 

VENÜS VE BAĞLANTILARI

MESLEKLER: Tüm sanatsal işler -müzik, resim, sahne sanatları, bale; çiçekçi, bahçe mimarı, iç mimar, dekoratör, mobilya imalatçısı veya satıcısı, fotoğrafçı, galerici, konfeksiyoncu, şarapçı, parfümcü, kozmetikçi, döşemeci, perdeci, kuaför (saç tasarımcısı), güzellik salonu sahibi, modacı, gravür sanatçısı.

BİTKİLER: Akçaağaç, kızılağaç, badem ağacı, elma ağacı, kayısı ağacı, şeftali ağacı, kuşkonmaz, baklagiller, kayın ağacı, kiraz ağacı, kestane ağacı, fulya, papatya, kara hindiba, mürver ağacı, üzüm, çilek, zambak, hatmi çiçeği, nane, orkide, solucan otu, kekik, menekşe. Tüm hoş, hafif kokulu baharatlar ve parfümler. 

RENKLER: Sarı, uçuk mavi, pastel renkler, turkuaz: aynı zamanda beyaz, gök mavisinden yeşile kadar renkler, limon sarısı, açık sarı, pembe, çivit rengi, şarap rengi, leylak rengi, mor, bazen de koyu vişne rengi ve parlak kırmızı.

METALLER, MİNERALLER: Bakır; aynı zamanda bronz, pirinç.

DEĞERLİ TAŞLAR: Akik taşı, alabaster (kaymaktaşı, su mermeri), beyaz ve kırmızı mercan, beril (gök zümrüt), lazûlit (lacivert taşı), tüm beyaz taşlar, pırlanta, turkuaz, tüm mavi renkli safirler, zümrüt, yeşim.

HAYVANLAR: Serçe, kumru, kuğu, kırlangıç, geyik, yunus, tavus kuşu, ardıç kuşu, iskele kuşu, keklik, sülün, tavşan, keçi, panter, arı, kelebek, ıstakoz, som balığı.

TATLAR: (Sepharial’e göre) Tatlı ve ılık, sıcakça.

BİÇİMLER: (Sepharial’e göre) Kıvrımlı çizgiler, ritmik helezoni kıvrımlar (sütun, kolon).

HAFTANIN GÜNÜ: Cuma. İngilizcesi Friday, Almancası Freitag, İtalyancası Venerdi, Fransızcası Vendredi, Anglo-Sakson dilinde Frigedaeg (Frigga).  

Hazırlayan: Barış İlhan

Kaynak:

Jeff Mayo, The Planets and Human Behavior

Close